31 Mart 2015 Salı

Yeşil Peri Gecesi



Kapak Kızı, uzun bir tren yolculuğundaki üç yabancının hikayesini, göz attıkları derginin kapağındaki soyunmuş bir kızla olan ortak paydaları üzerinden anlatıyor. Adı Şebnem olan bu kız, bir şekilde kahramanlarımızın hayatlarına etki etmiş ya da ediyor ve onlar onu kendi perspektiflerinden yargılarken biz de onların hikayelerini öğreniyoruz. Burada Şebnem ise bir nevi ayna görevi görüyor: Ona bakanların hikayesini anlatan bir araç. Dolayısıyla kitabı okurken kahramanları yavaş yavaş tanımanın yanı sıra Şebnem'i de fazlasıyla merak ediyorsunuz. Bu bakımdan çok değişik ve hoş bir kitap.

Yeşil Peri Gecesi'nde ise anlatma sırası Şebnem'e geçiyor. Meğer önceki kitabın aynası aslında göründüğü gibi değilmiş. Ve kapak kızının hayatının daha derinlerine indiğimizde orada bireyden aileye, aileden topluma derin bir yıkımla karşılaşıyoruz ve Şebnem'i tüm hatalarına rağmen kabullenip onu anlıyoruz. Kitabın oldukça içten ve vurucu bir anlatımı var. Özellikle Kapak Kızı ile yarattığı kontrast etkileyici.

Ayfer Tunç bu kadar geç tanıştığım için pişman olduğum yazarlardan. Bundan böyle kendisini takip edeceğim. 

Son olarak ufak bir not, ilk önce Kapak Kızı'nı okuyun, ardından Yeşil Peri Gecesi'ni. Muhtemelen Kapak Kızı'nı daha sonra okursanız pek bir anlam ifade etmeyecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder